Ingredient for chicken:
1 whole chicken - cut into smaller pieces
5 bawang putih - blended/pounded
4 bawang merah - blended/pounded
2 inci halia - blended/pounded
Garam
Kicap manis
Rendam ayam tenggelam, rebus n toskan.
Perap ayam dgn bahan-bahan.
Goreng tenggelam dengan api sederhana.
Simpan air rebusan utk kegunaan seterusnya.
Ingredient for rice:
1 bawang putih - pounded
1 bawang merah - pounded
1/2 inci halia - pounded
Herbs - bunga lawang 1, bunga cengkih 1, kayu manis 2 inci
1 kiub ayam
Masukkan 2 sudu minyak masak atau 1 sudu penuh marjerin (masak guna periuk rice cooker).
Tumis herbs hingga wangi, masukkan bahan2 yang ditumbuk, biar hingga wangi.
Masukkan air rebusan ayam dalam 1 cawan dulu, dan kiub ayam.
Kemudian, masukkan beras yang telah dibersihkan.
Adjust air seperti masak nasi biasa.
Angkat periuk berkenaan masuk dalam rice cooker, n masak seperti biasa.
Ingredient for soup:
1 bunjut sup
1 bawang putih - hiris
1 bawnag merah - hiris
1/2 inci halia - hiris
Garam
Campak kesemua bahan dalam lebihan air rebusan tadi.
Rasa garam secukup rasa.
Ingredient for chillie sambal:
8 cili besar
1-2 bawang putih
1 asam keping
Gula, garam
Blend cili n bawang putih
Masak atas api, tanpa minyak
Bila mendidih, masukkan asam keping.
Adjust gula n garam.
Masak hingga kepekatan yg dikehendaki.
Ingredients for its soy sauce:
Hasil perapan ayam tadi, dimasak atas api dengan dicampur sedikit air.
Masak hingga mendidih.
Ingredients for salad:
Timun
Tomato
Salad
1 comment:
nasi tu kalo nak wangi bubuh daun pandan.. bubuh serai pun boleh.. jd bau dah jauh lg org bleh cium...
Post a Comment