Dangai

Aaa.. this is my Tok's recipe, asli from langkawi ;) Yearsss ago, everytime balik langkawi, memang akan demand for this kueh, now, Tok dah tak larat, Tok dah sedokahkan acu dangai kepada diriku. Inilah recipenye..


Ingredients:

2 biji kelapa parut (putih je)
1 cawan tepung pulut
1 sudu teh garam
air bagi melekat

Gaul semua, n bakar dalam acu (sapu minyak sket)
Tabur gula tengah2 kueh tu.

3 comments:

Nadwah said...

cmne rupa dangai ni shu??

Nur Mazida Mazlan said...

suka sgt kuih ni.. dapat plak klu bakar garing2... besh nye... senang jer buat eh..? acu dia mana nak cari?

Shu said...

acu dia kedai cina2 tu ada jual, mcm kedai serbaguna tu. Ala kak, gambo x sempat tangkap, sebab asal masak je masuk perut, ayah pun tunggu tepi dapo itu hari hehe.