Mee Kari

If you follow d recipe, sedap is guaranteed!

Bahan kuah (utk 1 bungkus mee):
4 camca besar minyak utk menumis
1cm kayu manis*
1-2 bunga cengkih*
5 biji bawang merah - tumbuk
3 biji bawang putih - tumbuk
1 cm lengkuas - ketuk
1 pokok daun kari
3-4 sudu besar rempah kari ayam (jadikan pes)
1 batang serai - ketuk
1 asam keping
1 biji santan
Isi ayam - potong kecil
Udang - buang kulit (optional)
Isi kerang (optional)
Fishcake - potong kecil
Fishball - potong kecil
Gula, garam

Cara:
1. Panaskan minyak, tumis bahan bertanda *.
2. Bila wangi, masukkan daun kari.
3. Bila wangi, masukkan bahan tumbuk, serai dan lengkuas.
4. Bila wangi, masukkan rempah, kacau hingga keluar minyak.
5. Masukkan ayam, udang, kacau sekata.
6. Masukkan santan, air secukupnya, asam keping.
7. Bila mendidih, masukkan kerang, fishball, fishcake etc.
8. Rasa gula n garam.
9. Siap.

Hidang bersama:
Taugeh.
Isi kerang yang telah direbus.
Tauhu goreng.
Telur rebus.
Daun bawang.
Limau nipis.
Cili merah.

No comments: